kastengrenskitchen.blogg.se

Mat & Drycker och allt som hör därtill

En riktigt bra skysås

Kategori:

En god skysås är alltid rätt. 
Som sås eller att napparna köttet med för att förstärka smakerna. 

Ingredienser till ca 4 personer 

Morot 2 st 
Gul lök 1 st
Palsternacka 1 st
Smör 3 msk
Bacon en paket (ca 5 skivor)
Rödvin 6 dl 
Oxbuljong 7 dl 
Timjan 2 msk 
Rosmarin 1 msk 
Farinsocker 1 msk (eller efter smak) 
Salt och peppar 

Gör såhär

Hacka grönsakerna och bacon i ganska grova bitar och stek dem i smör tills dom börjar mjukna. 
Pudra över farinsocker.
Tillsätt hälften av vinet och reducera till hälften.
Slå på 3 dl vin och all buljong. 
Reducera ner till hälften. 
Lägg i örterna och dra ifrån värmen.
Låt dra i 30 min och sila sedan av skysåsen. 
Värm upp och smaka av med salt och svartpeppar. 

Denna såsen behöver inte redas. Den får en bra konsistens av sig själv.

Enkelt och fantastiskt gott. 

En fördel med denna såsen är att den passar till de flesta sorters kött. 
En annan är att den går att göra flera dagar i förväg.