kastengrenskitchen.blogg.se

Mat & Drycker och allt som hör därtill

Riktigt bra bullar och bröd

Kategori: Bakning, Mat & Drycker

Ett gott bröd är alltid rätt till alla måltider.
Detta är ett suveränt grundrecept som man kan variera i de oändliga.
Det är trevligt att byta ut en del av degvätskan (dvs vattnet) mot tillexempel tomatpuré, mixade rödbetor eller vad man nu kan tänka sig. Det som sätter gränserna är din egen fantasi. Detta brödet går utmärkt att kalljäsa, då sätter man degen med fördel på kvällen och bakar av de på morgonen dagen efter, att väcka familjen med doften av nybakt bröd på morgonen är alltid uppskattat.


Ingredienser
1 paket färsk jäst (1 paket torrjäst för om du ska kalljäsa)
9 dl vatten
1 msk olivolja
3 msk salt
1 msk socker
1,3 kilo vetemjöl special
1 ägg till pensling
2 dl ost att strö över (om man vill)


Gör såhär
1 blanda ut jästen i vattnet
2 häll i resten av ingredienserna
3 knåda degen i maskin eller för hand i 15 minuter (detta för att dra ut glutentrådarna så att brödet eller bullarna blir härligt luftiga.)
4 låt degen jäsa i 1 timme
5 baka ut till önskad form

6 låt bröden eller bullarna jäsa ytterligare 1 timme (eller över natten i kylen)
7 Pensla med ägg (och strö över ost om så önskas)

8 värm upp ugnen till 250°
9 sätt in bröden eller bullarna i ugnen och häll ett glas med vatten (ca 2 dl) på botten av ugnen och stäng snabbt utan att bränna dig. Grädda i 7 minuter. Vattenångan gör att bröden och bullarna får en härligt krispig yta.
10 öppna ugnen och vädra ut ångan och lite av värmen.
11 sänk temperaturen till 180° och grädda i ytterligare 15 minuter

Ett enkelt sätt att se om det är färdigt är att använda en termometer, 94° i kärntemperatur är det som ska uppnås.

Låt bröden och bullarna vila några minuter innan dom serveras.

Man kan variera smak och form i det oändliga, detta är ett bröd med lite hetta i.
Jag har använt chili, spiskummin och toppat med ost. Man behöver inte lägga till eller dra ifrån något i grundreceptet, utan krydda på med vad som önskas tillexempel Rosmarin, timjan, vitlök mm

Här är en variant med rödbeta.
Jag mixade rödbetor med vatten och ersatte 1/3 av degvätskan.
Detta brödet är toppat med pumpafrön och rosmarin.
Man kan toppa med många olika frön och kryddor tex solrosfrön, flingsalt, pumpakärnor, mm
Vill du göra ett brytbröd som på bilden så gör något mindre bullar och jäs dom ganska tätt så dom jäser ihop, dock så är dom väldigt lätta att dela när dom är gräddade.

Kommentera gärna vad ni gjort för spännande kryddning eller smaksättning och skriv vad ni tyckte.

Mvh Fredrik