kastengrenskitchen.blogg.se

Mat & Drycker och allt som hör därtill

Röka i vanlig grill

Kategori: Mat & Drycker

En röklåda är en billig investering för spännande smaker och en trevlig touch på den vanliga grillen. 
Att röka har verkligen varit på tapeten i år och känner man att en riktig rök är lite väl mycket så är en röklåda att rekommendera. Dessa kostar från 100 ;- och uppåt. 
 
Såhär fungerar en röklåda. 
 
Det finns en uppsjö av olika sorters spån att välja på, hickory, äppelträd, körsbärsträd, flisade whiskyfat,mfl. 
På dom flesta förpackningarna står det vad just den sorten passar till. 
När valet av spån är gjort och det är dags att tillaga råvaran så får man förbereda lite först. 
Rubba köttet ca 2 timmar innan det ska tillagas.
Det gör inget om det får ligga längre.
Rubba gör man med en torr kryddblandning  (finns färdiga påsar att köpa) man kan med fördel för att få en bättre röksmak på köttet tillsätta lite mer salt i blandningen. 
Lägg den mängden spån du tror behövs i blöt i ett par timmar. Jag brukar ta den dubbla mängden av röklådans storlek ca. 
Om man inte blötlägger så brinner det för fort, med fuktigt spån får man en jämn rök en längre tid. 
 
När du röker på en grill så använder man indirekt värme, detta innebär att du har briketter i en sida av grillen men har köttet på andra sidan. 
Först bryner du köttet på sidan med briketter, sen flyttar du över köttet till andra sidan. När detta är gjort placeras röklådan på gallret ovanför briketterna. 
Nu sätter du på locket och stänger den övre ventilen så röken stannar kvar i grillen.
Rökutvecklingen kommer igång efter några minuter.
Använd med fördel en termometer med sladd eller trådlös så du slipper öppna och titta för ofta. 
Brinner rökflisen ut så ta bara ur lådan och fyll på med mer flis och lägg på locket igen. 
 
Ett enkelt sätt att få nya smakupplevelser på grillen hemma. 
 
Mvh Kastengren 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: