Sexiga kardemummabullar
Kategori:
Fantastiskt goda bullar...
Perfekt att ha med i picknickkorgen eller servera dom varma som en dessert med vaniljglass eller varför inte vaniljsås.
Ingredienser
Färsk jäst för söta degar 1 paket (50g)
Ljummen mjölk 375 ml
Kardemumma 1 matsked
Ägg 3 st (1 ska vara till pensling)
Salt 1 nypa
Strösocker 200 g
Smält smör 50 g
Vetemjöl (special) 800 g
Vaniljsocker 1 matsked
Smör till plåten 50 g
Råsocker 1 dl
Fyllning
Blåbär (gärna färska) 400 g
Strösocker 75 g
Apelsin 1 st
(Vit choklad 100 g om man önskar)
· Rör ut jästen i mjölken och ställ åt sidan
· Vispa ägg, salt, socker, kardemumma och smält i en skål, fortsätt med att hälla i jästblandningen och till slut 500 g av mjölet OBS tänk på att vispa under hela tiden… detta kommer bli klibbigt!!
· Blanda ner resten av mjölet tills du får en deg som ”hänger ihop”
· Sikta över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 1 timme och 15 min
· Riv eller strimla apelsinskalet, mosa ihop blåbären och apelsinsaften tillsammans med sockret
· Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och smöra hela pappret, strö sedan på råsocker men spara lite till att ha ovanpå bullarna
· Tryck ut och sträck degen till ca 30 X 40 cm
· Nu blir det grisigt värre….. sila av saften från bären, lägg på ca hälften av bären och vik degen mot mitten och tryck ihop degen igen
· Skär degen i minst 8 lika stora delar, forma dessa till oregelbundna klumpar och gör ett hål i mitten som du fyller med resten av bären och nyp ihop så gott det går
· Lägg bullarna på plåten och jäs i 25 min under duk (är du rädd om duken så täck med ett bakplåtspapper först och sen duk)
· Pensla med ägg och strö över resten av råsockret och apelsinskalet
· Grädda på 180 grader i 25 min (gärna på varmluft om det går)
· Jag vet att det är lockande nu….. men låt dom svalna på galler några minuter innan ni slänger er över dom….
Lycka till!!!!